Vezérlőpult  (más néven Gépház)

Ez a Windows egyik alapvető rendszerprogramja. A Start menüt megnyitva rendes esetben máris látja a nevét, illetve a Beállítások menün belül találja meg. A Windows 8 felületén az egyik állandó csempe megnyitásával érheti el.

A Vezérlőpultban a Windows operációs rendszer és kezelőfelület rengeteg technikai beállítási lehetőségét érheti el. Vannak közöttük érthetőek és titokzatosak is, és sok esetben további választási lehetőségeket fog találni, néha eljutva más itt látható pontokhoz is. Ha a megtekintési módot a "Kis ikonok"-ra állítja, akkor valami ilyesmit fog látni:

Kihúzgáltam néhány olyan elemet, amely az ön gépén csak akkor látszana, ha bizonyos programokat telepített, ezek nem érdekesek. Nyugodtan végignézegetheti a gépén, de azt tanácsolom, hogy ne változtasson olyasmin, amiről nem tudja, hogy mire való. A Súgó néha támaszt ad a kísérletezéshez, néha nem. Legyen körültekintő, mert itt a Windows működését megalapozó beállításokat tud kijavítani vagy elrontani. Ha bizonytalan terepen jár, akkor előtte hozzon létre rendszervisszaállítási pontot, minden eshetőségre.