Előre telepített Windows

Ha kész, összerakott számítógépet vásárol, akkor ma már szokás, hogy a bolt feltelepít rá egy Windowst is, ingyen, azért, mert a vevő a vásárlás után így rögtön bekapcsolhatja és használhatja a gépet. A probléma az, hogy a vevő azt hiszi, hogy vett egy Windowst. Téved.

Miért? Ott van a gépemen, nem?

Úgy van. De nézze meg a számlát vagy hívja fel a boltot. Én arra tippelek, hogy kapott egy próbapéldányt, telepítőcsomag nélkül. Ha bármi miatt szükség van a rendszer foltozására, esetleg újratelepítésére, akkor nincs miből megcsinálni. A gépről letörlődött vagy kényszerből letörlendő Windows-fájlok – több ezer van – csak a telepítőcsomagból pótolhatók. Azt viszont nem kapta meg, igaz?

Akkor átvertek?

Szó szerint véve nem. Inkább az történt, hogy hagyták, hogy a vevő azt higgye, hogy operációs rendszert is kapott. Kapott is, de csak egylövetűt. Ami csak akkor derült ki, amikor másodikat is lőni akart volna.

Visszamegyek és szétverem a boltot.

Nem érdemes. A gép átvételével érvénybe lépett felhasználói szerződések valamelyik pontja halálbiztosan nekik ad igazat. Ki van ez találva.

Biztos, hogy kell nekem az a lemez?

Sajnos igen. Elsősorban azért, mert a gépen levő Windows szinte biztosan lejár, fél év vagy egy év múlva. Ez a bolt ajánlatától függ. Ellenőrizze, és kívánom, hogy ne legyen igazam. De ha mégis, onnantól csak úgy tudja használni, ha ekkor tényleg vásárol egy Windowst. "Dobozosat", ezt így mondják, vagyis egy teljesen saját példányt, telepítőlemezzel, termékazonosítóval, licenszkóddal. Olyat, amit (csak ugyanazon a gépen!) akárhányszor használhat.

A lényeg: a vásárláskor számítania kell erre a költségre is. Azonnal vagy késleltetve. Dönthet úgy, hogy rögtön megveszi a teljes felhasználói jogot is a Windowshoz, vagy legkésőbb a lejárat után, és akkor talán tényleg adnak egy telepítőlemezt is hozzá, gyárit, hiteleset, legálisat, korlátozás nélkülit.

És azért is kellene az a telepítőcsomag, mert a rendszer karbantartásakor, esetleg valamilyen kamera vagy más spéci eszköz rákapcsolásakor maga a Windows fogja ezt öntől kérni. Azért, hogy kipótolja a gépen levő változatot valamilyen kiegészítő fájllal, csak ő tudja, hogy milyennel.

Miért kell a Windowshoz nyúlni?

A gép operációs rendszere nem fog örökké jól működni. Biztos, hogy előbb-utóbb létrejön a Windows szövevényében valami olyan gubanc, a sok frissítés és az új programok telepítése következtében, ami a gépe lelassulását eredményezi, vagy bizonyos helyzetekben lefagyások, leállások, programhibák válnak rendszeressé. A gubancot néha már csak úgy lehet eltüntetni, hogy kivágjuk, majd a helyét újra befoltozzuk.

Ezt csak az efféle dolgokban eléggé járatos ember tudja megcsinálni, de akárhogy is történik, a foltozáshoz szükség van a gépre került rendszerszoftverek telepítőcsomagjaira is.

Ha pedig valami baj történik, egy vírusfertőzés vagy hibás program miatt újra kell telepíteni a gépre az egész Windowst, akkor ott áll üres kézzel.

Javasolhatok egy praktikusabb megoldást?

Ne csigázzon, mert már így is ideges vagyok.

Az én javaslatom: miután a gépet kipróbálgatta és rendben találta, törölje le a géppel kapott Windowst, teljesen, üresre. Vásároljon (vagy "szerezzen") egy teljes telepítőcsomagot, és tegye fel azt, saját maga, vagy valaki segítségével. Én a Windows 7-et javaslom, akkor is, ha a gépre eredetileg mást raktak fel.

De az egy csomó munka!

Most még nem akkora. Az új gépen úgyis csak a Windows van fenn, meg egy-két programnak a próbapéldánya. Már sok alapigényt kielégítő program van gyárilag a rendszerbe téve, böngésző, médialejátszó, de lehet azoknál jobbat, kényelmesebbet, ügyesebbet is találni. Ha a gépet tényleg használni akarja, akkor mindenképpen telepítenie kell majd a különféle programokat is, Office-t, könyvelőprogramot, Skype-ot, képszerkesztőt, videószerkesztőt, játékokat, meg mindent, amire szüksége van. Ha később, a Windows lejáratakor kell a gépet esetleg teljesen újraépíteni, akkor ezeket is fel kell raknia még egyszer, ami több vesződség, mint amennyinek gondolja. Ugyanis amiket az egyéni igényei szerint már beállított rajtuk, azokat kezdheti újra beállítgatni, emlékezetből. Higgyen nekem, nem véletlenül utálom az ilyesmit csinálni. Ha másik lakásba költözik, akkor még az előtt cseréli le a csicsás padlószőnyeget vagy a kényelmetlen fürdőkádat, mielőtt otthonosan berendezkedne.

Szóval a legjobban akkor jár, ha már induláskor, a "beköltözés" előtt rendet tesz a gépen.