RAM, ROM

Általánosságban a RAM betűszó eredetileg a random access memory rövidítése, amely egész pontosan "tetszőleges elérésű memória"-ként fordítandó. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tárolóeszköz minden byte-ja bármilyen sorrendben ugyanannyi idő alatt kiolvasható vagy írható. A flash RAM ilyen, a merevlemez nem.

A gyakorlatban viszont RAM-on azt az IC-kből álló memóriapanelt értjük, amely az operatív memória fő hardvereleme, és az alaplapon levő megfelelő aljzatba kell behelyezni. Nem ez az egyetlen tetszőleges elérésű memória egy számítógépben, ha az összes részegységet végignézzük, mégis ha RAM-ról beszélünk, akkor elsőként mindenki az alaplapi memóriapanelre gondol.

A memóriapanel alján érintkezők vannak, és egy olyan bevágás, amely arról gondoskodik, hogy csak a megfelelő aljzatba, csak a megfelelő irányban legyen betehető. Ha valamiért ön teszi be a panelt a helyére, akkor mindenekelőtt tartsa be a szerelési alapszabályokat, mert a chipek sérülékenyek. Ne erőltesse, könnyedén illeszkednie kell az aljzatba, pontosan az alaplapra merőlegesen. Amikor már jó helyen van, akkor egy lassú, határozott, függőleges nyomással kell mindkét végén a helyére kattintani úgy, hogy a rögzítőhorgok is összefogják. Az alábbi képen két ilyen aljzatot lát DDR2 típusú RAM panelek részére.

Ha vásárolni akar RAM-ot, esetleg bővítésként, akkor számos szempontra figyelnie kell, ezért inkább kérjen segítséget.

Tudnia kell arról, hogy a RAM bővítése egy határ fölött nem gyorsítja lényegesen a gépét. És azt is tudnia kell, hogy 32 bites gép és operációs rendszer maximum 4 gibibyte memóriát tud elérni, a többlet kihasználatlanul marad.

A RAM ún. felejtő tároló, azaz csak addig őrzi a tartalmát, amíg a gép be van kapcsolva. Ezért kell az éppen szerkesztés alatt álló dokumentumot, képet egy háttértárolóra elmenteni, mielőtt a gépet lekapcsoljuk vagy a programból kilépünk. És épp azért kell időnként szerkesztés közben is menteni, mert ha áramingadozás vagy rendszerhiba miatt a program vagy a gép leáll, akkor a kimentetlen dokumentumok elvesznek.

RAM-ot használtan is vásárolhat, persze ügyelve a technikai paraméterekre. Az IC-k életkora nehezen jósolható meg, ezért ha most működik, nincs megsárgulva a panel, nincs nyoma korróziónak vagy sérülésnek, akkor még akár sokáig is működhet. Régebbi géphez RAM-ot venni sokszor már csak használtan tudunk.

ROM

A betűszó a read-only memory rövidítése, azaz 'csak olvasható memória'. ROM-ban tárolt adaton, programon nem lehet változtatni, és a gép áramtalanítása után sem vész el a tartalma, ezért tárolják a BIOS programjait az alaplapra szerelt csak olvasható IC-ben. A BIOS így a gép újraindításakor azonnal rendelkezésre áll.

Utalva egy régebbi technikára a ROM tartalmának rögzítését mindmáig "beégetésnek" hívják.

Az EPROM, ha valahol hall róla, olyan ROM, amelynek a tartalmát speciális technikával törölni lehet, majd egy új tartalom rögzíthető benne, és onnantól ismét csak olvasható. Törölhető és programozható (Erasable & Programmable) ROM.

A DVD-ROM is csak olvasható, ha egyszer már megírtuk, "beégettük".

 

2016.12