A szakemberek

A számítógép összességében messze a legbonyolultabb szerkezet, amelyet az ember valaha is készített. Sajnos még nagyon távol vagyunk attól, hogy a számítógép olyan jól szervezett, hibamentes, stabil eszköz legyen, amire az életünket is rábízhatjuk, és egy emberihez hasonlítható mesterséges intelligencia fizikai alapját adhassa. Ehelyett a gépek alkatrészei végtelenül sérülékenyek, egy apró hiba is leállíthatja az egész szerkezetet, ráadásul a hardverek és a szoftverek is mindig tartalmaznak hibás működéshez vezető eshetőségeket, és a programok és az operációs rendszerek nem tudnak jól megszabadulni a "salakanyagaiktól". Ezért a számítógép folyamatos gondoskodást igényel, sajnos. Mivel ez az egész annyira bonyolult, hogy csak több szakma képes összeadni a szükséges tudást, a felhasználó pedig nem töltheti az életét ennek a tudásnak a megszerzésével, szakemberekre van szüksége.

Szoftverkarbantartó

Rá lenne a leggyakrabban szükség, de mivel a munkájáért ő is pénzt kér, mint mindenki, aki dolgozik, a felhasználó addig halogatja az igénybe vételét, amíg össze nem sűrűsödik a baj. Ez végső soron érthető is, csak sajnos az összesűrűsödött trutyiból kivakarni a gépet már nagyon nehéz. Az operációs rendszer termeli maga alá a szemetet, amely lassan elfogyasztja a háttértárakat, emiatt a rendszer munkájához egyre kevesebb tárterület marad, és lassabban, nehézkesebben kezd működni. De a szemét nem dobható ki pár mozdulattal, mert egy része beleszövődik a rendszerbe, már fölösleges, de külső ember számára azonosíthatatlan feladatú fájlokat dug el mindenhová, és főleg egyre növeli a rendszer központi információs adatbázisát, a registryt. Majdnem minden program a registryből olvassa ki a beállításait, a munkájához szükséges kiegészítő programok helyét, meg még egy csomó dolgot, újra meg újra, és a dagadtra hízott registryben az adatok megtalálása egyre lassabban megy.

A probléma forrása leginkább a programok frissítése, mert a programok eközben is megpróbálják fenntartani a visszacsinálhatóságot, illetve egyszerűen ott hagyják a régi verzió szemetét. Frissítésre ennek ellenére szükség lehet, de tudjon róla, hogy a gépe apránként mindenképpen lassulni fog.

Az ehhez hasonló problémák nyirbálásához, és a nélkülözhetetlen adatmentések időnkénti elvégzéséhez a szoftverkarbantartó ért, ő tud fölösleges programokat a gépről eltakarítani, új programokat optimálisan telepíteni, elvégezni azok behangolását és így tovább.

Hardverkarbantartó

Az ember azt hinné, hogy a gép dolgozik, amíg világ a világ, hiszen nem működik benne gőzgép, nincs azzal semmi tennivaló. Valójában a gépet is kell néha takarítani, a hőelvezetésről gondoskodva - ehhez nem elég néha kiporszívózni a ládát -, de fontos, hogy ellenőrizze a főalkatrészek várható élettartamának jeleit is. És főleg ő az, aki a felhasználó igényeit már nem eléggé kiszolgáló alkatrészek lecserélése, az esetleges hardverhibák megszüntetése. Magyarul ő bütyköli a masinát, és ő rakja össze az új gépet, igény szerint. Ha a gépek hálózatba vannak kötve, akkor a munkája kiterjed a hálózati hardver ellenőrzésére és javítására is.

Rendszergazda

Egyetlen géphez is szükség lehet rendszergazdára, hálózatoknál pedig lényegében nélkülözhetetlen. A munkája fedésben van a szoftverkarbantartóéval, de a rendszergazda kizárólagos joga, egyben a munkájának fontos eleme a rendszert használókat korlátozni abban, hogy mindenféle olyan dolgokat műveljenek a gépeken, amelyek veszélyeztetik vagy sértik más felhasználók adatainak és munkájának biztonságát, valamint veszélyeztetik a gép szoftveres működőképességét. A rendszergazda a "természetes ellenség", mivel állandóan megtilt valamit, állandóan letolja a felhasználót, mert az kiragasztja a belépési jelszavait a monitor szélére, facebookozik, játékprogramokat telepít - gyakran nem is tudva róla -, pornóoldalak csapdái közé trappol, reklám-emailekre kattintgat, meg egyáltalán, kipróbál mindent, mint egy kisgyerek. Ez viszont előbb-utóbb olyan mocskot lapátol a gépekre, amely egyszer teljesen kinyírja az egész hálózatot, napokra lebénítva a munkát, és ez a jobbik eset. A rosszabb az, amikor az iroda levelei, nyilvántartásai, üzleti kimutatásai megsemmisülnek, vagy olvashatóvá válnak az internet valamelyik zugoldalán.

Rendszerüzemeltető

Olyan, mint a rendszergazda, csak ő nem állíthat át olyan alapvető jogosultságokat, mint például hogy a felhasználó a saját gépén vagy a szervereken milyen mappákat érhet el, milyen programokat futtathat.

Programozó, szebb nevén programfejlesztő

Ő az, aki a programokat megírja. Ez egy teljesen önálló, és nem is könnyű szakma, amely állandó továbbképzést is megkövetel. Azért, mert a gép operációs rendszerét és az alkalmazásokat a gyártók folyamatosan variálják, megszüntetve hibákat és termelve helyettük új hibákat. Ha a programozó a program írásakor elfelejt valamilyen lehetőséggel foglalkozni, például hogy a felhasználó mindenféle billentyűket kezd nyomogatni, ha valami nem működik jól, akkor amikor a felhasználó mindenféle billentyűket kezd nyomogatni, a program meg nem tervezett műveletsor végrehajtásába kezdhet, ami előre nem látott bajokat tud okozni. Sajnos a programozó nem tehető felelőssé minden programhibáért, mivel ő támaszkodni kénytelen a program előállításához szükséges szoftverekre és az operációs rendszerre, és az azokban levő hibákról esetleg még nem is tud. És ha már tud, akkor sem egyszerű dolog a programot olyan irányban kanyarítani, hogy a felfedezett kátyút kikerülje, de mégis elvégezze azt a feladatot, amelyet eredetileg ezekre az idegen szoftverekre kellett volna bízni.

Informatikus

Ez egy indián név, amely azt jelenti, hogy "az ember, aki ért a számítógépekhez". Régebben, amikor még minden egyszerűbb volt, számítástechnikusnak hívták, de amióta a számítógépek és a millió féle kiegészítő ketyere összességére kitalálták az informatika címszót, informatikus lett belőle. Használhatjuk a fenti munkakörök általános összefoglalására is, de az "informatikus" elnevezés kicsit olyan, mint a "sofőr", amely nem árulja el, hogy az illető taxit vagy trolibuszt tud-e vezetni. Ha egy kicsit ezt is meg azt is, nos, valójában ez az "informatikus". A szoftverkarbantartó, hardverkarbantartó és rendszergazda munkáját is végezheti, és ha tényleg járatos a szakágakban, és csak olyan vizeken evez, amelyeken tényleg kiismeri magát, akkor hasznos és nélkülözhetetlen ember. A programozó is kénytelen egyben informatikus lenni, mert működőképes állapotban kell tartania a saját munkaeszközét, így végül minden területről tanul valamennyit. Sajnos amikor a szomszéd fia, aki "sokat szokott számítógépezni a barátaival", inkább bátor, mint tapasztalt, és kalapáccsal próbálja kihúzni a szálkát, akkor a gépen jókora sebeket tud ejteni, aminek az lesz a vége, hogy újra kell telepíteni a teljes operációs rendszert és a használt programokat. De sajnos a hozzáértő informatikus szintén könnyen választja ezt a megoldást, mert a felhasználó nem fogja kifizetni a valójában néha több napig is elhúzódó, bonyolult rendszertisztogatást és adatmentegetést, ezért ledózerol mindent, felteszi a gépre a szükséges dolgokat, fellapátolja valahová a korábbi dokumentumokat, és igyekszik mielőbb eltűnni. Meg lehet érteni őt is, de a felhasználó gondjait ez csak részben oldja meg, mert elkezdődhet a hetekig tartó szöszmötölés az egyszer már belőtt programokkal, mert semmi sem fog úgy működni, mint azelőtt.

Egyébként a matekhoz egyiküknek sem kell érteni. Elég, ha megvan bennük a logikus és következetes gondolkodás képessége.

A nem szakember

Ő a Felhasználó, a "Júzer" (az angol user szóból), minden baj okozója. Aki gondolkodás nélkül nyomkod, kattintgat, szétkürtöli a jelszavait, mindent elállít, és fittyet hány a hibák felderítéséhez nagyon fontos hibaüzenetekre. Ön. :-)

- Én csak rákattintottam.
- Mire??
- Hát, kiírt valamit, és alatta az volt, hogy OK.

Adózzunk néhány másodperc csenddel a tébolyult rendszergazda emlékének.

Ha az "egységsugarú júzer" kifejezést hallja, az nem jó. A matematikában mókás gyakorisággal használt "egységsugarú kör" kifejezésből született ez a tréfás megnevezés, és azt az embert jelenti, aki még azt sem tudja megjegyezni, hogy a shiftet előtte vagy utána kell lenyomni, és jobb lenne inkább elzárni előle a számítógépet. Ha ön ezeket a kis leckéket olvasgatja, akkor már biztosan nem egységsugarú júzer.