Miféle lemezről van szó?

Egy olyan DVD-t vagy CD-t csinálok, amin kifejezetten az ön gépéhez való legfrissebb driverek (ejtsd: drájver) vannak összegyűjtve.

Mik azok a driverek?

A gép részegységeit használhatóvá tevő speciális, kis méretű programok, más néven eszközmeghajtó vagy illesztőprogramok. A Windows indításakor ezek automatikusan betöltődnek a merevlemezről a memóriába, és a rendszer részeként működnek.

A gépének teljes kihasználásához szüksége van a driverek legutolsó frissítéseire.

A drive ugyanaz?

Nem, a pendrive, a hard disk drive (merevlemez) tárolóeszközök, háttértárak, az más téma.

Amikor új eszközt csatlakoztattam, megjelent egy ablak, kérve az eszközmeghajtót. Ez az?

Igen, arról beszélünk. Ilyenkor kellene a megfelelő driverlemezt betenni, és a Windows arról venné elő a kívánt programot, a gyártó által kibocsátottat, és telepítené fel a gépre.

De kérhetem az internetről való automatikus letöltését is.

Még nem láttam olyat, hogy az működött is volna. A gyártók sokszor nem nagyon törődnek a frissítéseik terjesztésével, néha még a saját honlapjukon sem teszik közzé azokat. Kutatni kell utánuk, és válogatni közöttük. Az utóbbihoz olykor hozzáértésre és rutinra is szükség van.

De ezt az egészet csak akkor szabad csinálnia, ha a gép valóban az öné (önöké), és nem munkahelyi vagy más, külön rendszergazda által gondozott gép. Olyan gépeken minden efféle változtatás szigorúan tilos.

Nyugi, ez a saját gépem. Mi van, ha nincs ilyen driverem?

Amelyik részegységhez nincs megfelelő driver, az nem működik megbízhatóan. Vagy sehogy sem. Az alaplap is részegységekre bomlik, de önálló driver kell minden periféria használatához is, ilyenek a billentyűzet, egér, touchpad, monitor, CD- és DVD-meghajtó, hálózati csatlakozó, pendrive, nyomtató, szkenner stb.

De nekem működik a gépem!

Ezek szerint minden részegységhez fel van telepítve valamilyen driver. De valószínűleg nem a legjobb.

Minden reklám ezt mondja. Nem érdekel.

Megmagyarázom. A Windows telepítőcsomagja alapból rengeteg eszközhöz tartalmaz drivereket. A kezdeti feltelepítéskor a Windows áttekinti a géphez kapcsolt perifériákat, és átmásolja a hozzájuk tartozó drivereket. Onnantól azt használja.

Ám a Windows telepítőcsomagjában nincs eszközre szabott driver minden eszközhöz. Nem ismerheti a később készült hardverek sajátosságait sem. Márpedig a rendszerbe illesztetlenül maradt eszközök gyengén vagy sehogy sem működnek. Ha kíváncsi rá, ellenőrizheti a Vezérlőpult Eszközkezelő funkciójával, és ha netán lát sárga háromszöget, ott máris gond van.

A Windows szokásos frissítései az ilyen gondokat nem oldják meg.

Többféle módon is hatással lehet a processzor, a memória, a merevlemez sebességére, a videólejátszás folyamatosságára, a választható legnagyobb képfelbontásra, a lefagyások valószínűségére, ha csak egy általános driver van a gépen valamelyik egységhez. Minden részegységet a gyártója ismeri a legjobban, és a gyártó készíti el mindig az eszköz igényeihez legpontosabban illeszkedő drivert.

De az én gépemre a boltban miért nem a legjobbat tették fel?

Mert túl sok utánajárást, keresgélést igényel ahhoz, hogy vacakoljanak vele. Ezért mindig azt mondják, hogy a gépére minden fel van már telepítve. Ez nagyjából igaz is, a Windows ad egy közelítő megoldást a legtöbb részegységre. Régebben mindig adtak egy-egy CD-t az alaplap, a videókártya és hasonlók mellé, ma viszont a vevőre bízzák, hogy szerezze be az internetről, ha annyira akarja.

Kérdezze csak meg egy ismerősétől, akinek számítógépe van, vagy a géphez kapcsolható eszköze, hogy neki van-e ilyen lemeze. Nem fogja érteni a kérdést. Amikor beüt a baj, akkor jön a kapkodás.

Miért lenne baj?

Ha egy vírus okozta károkról és a műszaki meghibásodásokról nem beszélünk, akkor is szükségessé válik néha a gépén levő Windows javítása, a legrosszabb esetben a teljes újratelepítése. Ha ekkor nincs kéznél egy lemez, amelyen az egyedi, a gépre szabott driverek vannak, akkor kezdheti keresgélni őket az interneten.

Miért kell a Windowshoz nyúlni?

A gép operációs rendszere nem fog örökké jól működni. Biztos, hogy előbb-utóbb létrejön a Windows szövevényében valami olyan gubanc, a sok frissítés és az új programok telepítése következtében, ami a gépe lelassulását eredményezi, vagy bizonyos helyzetekben lefagyások, leállások, programhibák válnak rendszeressé.

A gubancot néha már csak úgy lehet eltüntetni, hogy kivágjuk, majd a helyét újra befoltozzuk. Van a Windowshoz telepítőlemeze?

Ezt csak az efféle dolgokban eléggé járatos ember tudja megcsinálni, de akárhogy is történik, a foltozáshoz szükség van a gépre került rendszerszoftverek telepítőcsomagjaira is. Azok begyűjtését addig érdemes megcsinálni, amíg azok el nem tűnnek az internetről. Mellesleg ha a géppel probléma támad, akkor nem lesz sem internete, sem ideje a keresgéléshez.

A gépem garanciális.

Fogadni merek, hogy amint az első olyan programot feltelepíti, amely változtat az operációs rendszer összeállításán – és szinte minden program ilyen –, akkortól a garancia már csakis a hardverre marad érvényes.

Vagyis vagy rászánja magát, hogy még időben felszereli magát az eszközcsomaggal, vagy rábízza ezt valakire.

Kire?

Például rám.

Mennyibe fog kerülni?

Nézzük meg együtt itt.